Wij bieden je veiligheid, dag en nacht

Alarmsystemen: Welke verschillende soorten bestaan er?

Als je je huis wilt beveiligen, is een alarmsysteem een van de meest effectieve middelen om je woning te beschermen tegen inbraken en andere bedreigingen. Er zijn verschillende soorten alarmsystemen beschikbaar op de markt, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen. In dit artikel bespreken we de verschillende alarmsystemen die er bestaan en zetten we de voor- en nadelen op een rijtje. Zo kun jij een weloverwogen keuze maken voor de beveiliging van je huis via een alarmsysteem dat bij jouw levensstijl past! 

Bekabelde alarmsystemen

Bekabelde alarmsystemen zijn een van de meest betrouwbare en stabiele opties voor huisbeveiliging. Deze systemen maken gebruik van fysieke bekabeling om de verschillende onderdelen van het alarmsysteem met elkaar te verbinden. Hierdoor is de kans op storingen minimaal en ben je verzekerd van een constant beveiligingsniveau.

Voordelen:

 • Bekabelde alarmsystemen werken betrouwbaar en stabiel.
 • Bekabelde alarmsystemen zijn niet afhankelijk van batterijen voor hun werking.
 • Bekabelde systemen zijn minder gevoelig voor storingen en interferentie.

Nadelen:

 • De installatie kan ingrijpend zijn en meer tijd in beslag nemen.

Draadloze alarmsystemen

Draadloze alarmsystemen zijn populair vanwege hun eenvoud en flexibiliteit. Deze systemen gebruiken draadloze signalen om de sensoren en de centrale eenheid met elkaar te verbinden. Dit maakt de installatie veel eenvoudiger en minder ingrijpend, wat vooral handig is voor bestaande woningen. Deze systemen zijn ook eenvoudig te bedienen via een handige app op je smartphone of tablet. 

Voordelen:

 • De installatie verloopt gemakkelijk en snel. 
 • Deze systemen zijn flexibel en eenvoudig uit te breiden.
 • De installatie van een draadloos alarmsysteem is veel minder ingrijpend omdat er geen installatie van bekabeling nodig is. 

Nadelen:

 • Deze systemen zijn doorgaans afhankelijk van batterijen, die van tijd tot tijd vervangen moeten worden.
 • Voor draadloze systemen is een voorstudie nodig om te kijken waar het draadloze systeem kan worden toegepast, om zo storingen en interferentie tot een minimum te beperken.
 • Draadloze alarmsystemen zijn niet in elke toepassing mogelijk. Dit is afhankelijk van de omgeving en ontvangstwaardes.

Hybride alarmsystemen

Hybride alarmsystemen combineren de voordelen van zowel bekabelde als draadloze systemen. Dit type systeem maakt gebruik van bekabeling waar mogelijk, maar biedt ook de mogelijkheid om draadloze componenten toe te voegen. Dit zorgt voor een flexibele en betrouwbare beveiligingsoplossing die the best of both worlds biedt. 

Voordelen:

 • Hybride alarmsystemen combineren de betrouwbaarheid van bekabelde systemen met de flexibiliteit van draadloze systemen. 
 • Deze systemen zijn geschikt voor meer complexe beveiligingsbehoeften.
 • Hybride systemen zijn eenvoudig aan te passen en uit te breiden. 

Nadelen:

 • Hybride systemen zijn doorgaans wat duurder door de combinatie van technologieën. 

Slimme alarmsystemen

Slimme alarmsystemen maken gebruik van geavanceerde technologieën zoals internetverbindingen en mobiele apps om je huis te beveiligen. Deze systemen bieden niet alleen traditionele beveiligingsfuncties, maar ook extra mogelijkheden zoals real-time meldingen, afstandsbediening en integratie met andere slimme apparaten in je huis. Door ze te koppelen aan slimme apparaten zoals deursloten, camera’s en thermostaten, creëren ze een geïntegreerd smart home-beveiligingssysteem dat eenvoudig te bedienen is met één druk op je smartphone of tablet. 

Voordelen:

 • Je krijgt real-time meldingen en je kunt je systeem op afstand bedienen via je smartphone of tablet. 
 • Slimme alarmsystemen zijn makkelijk te integreren met andere slimme apparaten en systemen. 
 • Slimme alarmsystemen bieden geavanceerde functies zoals videoverificatie en gezichtsherkenning. 

Nadelen:

 • Deze systemen zijn afhankelijk van een stabiele internetverbinding. 
 • Slimme alarmsystemen kunnen duurder zijn dan traditionele systemen. 

Een alarmsysteem dat past bij jouw levensstijl en behoeften 

Het kiezen van het juiste alarmsysteem voor je huis hangt af van je specifieke beveiligingsbehoeften en voorkeuren. Of je nu kiest voor de betrouwbaarheid van een bekabeld systeem, de flexibiliteit van een draadloos systeem, of de geavanceerde mogelijkheden van een slim alarmsysteem, bij Omnium Protecta bieden we een breed scala aan opties om je huis optimaal te beveiligen. Elk type systeem heeft zijn eigen voordelen en nadelen, dus het is belangrijk om goed na te denken over wat voor jou het beste werkt.

Wil je zelf een alarmsysteem laten installeren of ben je op zoek naar meer informatie over de verschillende beschikbare systemen? Neem contact met ons op of vraag een gratis offerte aan!

Jouw beveiliging bespreken?

Neem contact op en we bespreken hoe we jouw eigendom kunnen beschermen.

Meer artikels

Jouw beveiliging bespreken?

Neem contact op en we bespreken hoe we jouw eigendom kunnen beschermen.